Redakcia radí: Ochutnajte skvelý jablkový koláč. Klasiku, ktorá nikdy nesklame
Jablkový koláč je overená klasika, s ktorou je ľahké experimentovať a výsledok je vždy vynikajúci.
Jablkový koláč je overená klasika, s ktorou je ľahké experimentovať a výsledok je vždy vynikajúci. A vôbec, môže niečo v tomto období krajšie rozvoňať byt, ako čerstvo upečený apple pie? Môžete si byť istí, že vaše chuťové poháriky len tak zaplesajú.
INGREDIENCIE
Cesto
2 balenia vanilkového cukru
350 g hladkej múky značky K-Classic od Kauflandu
1 vajce + 1 žĺtok
150 g studeného masla K-Classic
štipka soli
Plnka
4 väčšie jablká
2 lyžice trstinového cukru
1 lyžica Bourbon vanilky – práškovej (prípadne lyžička Bourbon vanilka tekutá)
110 ml vody
2 lyžičky kukuričného škrobu
1 lyžička citrónovej šťavy
1 lyžica tmavého rumu
troška škorice
Plus
trochu masla na potieranie, 1 vajce na potieranie
mandľové lupienky
vanilková zmrzlina K-Classic
POSTUP
Pripravíme si cesto. Všetky ingrediencie – múku, jedno vajíčko a jeden žĺtok, vanilkový cukor, soľ a stuhnuté maslo nakrájané na kocky vymiesime do tuhého cesta. Rozdelíme ho na dva bochníky – jeden menší, ktorý pôjde na vrch, druhý väčší, ktorý pôjde na spodok koláča. Zabalíme ich zvlášť do fólií a dáme chladiť do chladničky.
Kým sa chladí cesto, ošúpeme si jablká a nakrájame na menšie kúsky. Vložíme ich do hrnca spolu s cukrom a vodou. Keď budú jablká mäkké a cukor roztopený, pridáme citrón, rum, škoricu, vanilku a poriadne rozmiešame. Trošku vody (asi jednu lyžicu) vylejeme do malej misky a zmiešame so škrobom. Potom za stáleho miešania na miernom ohni vlejeme do jablkovej zmesi a po zhustnutí odložíme zo sporáka.
TIP: Najlepšie je pripraviť si cesto minimálne dve hodiny vopred a nechať ho odstáť v chladničke. Koláč krájame až keď bude takmer vychladnutý.
Keď cesto odstálo, rozohrejeme si rúru na 170 stupňov a rozvaľkáme najskôr väčšiu časť na tenké cesto. Potiahneme ho cez formu vymastenú maslom tak, aby pokrylo okraje. Dno popicháme vidličkou. Rovnomerne vlejeme jablkovú zmes.
Zvyšné cesto opäť na tenko rozvaľkáme a nakrájame na dlhé pásiky, z ktorých na vrchu koláča vytvoríme mriežku, ktorú môžeme potrieť vajíčkom. Dáme piecť na 20 minút pri 170 stupňoch. Potom otvoríme rúru, posypeme vrch koláča mandľovými lupienkami a dopečieme koláč tak, aby cesto začalo chytať zlatú farbu.
Podávame s vanilkovou zmrzlinou.
Viac tipov na chutné recepty nájdete na ww.nin.sk