Žiarčania zalovili v receptoch starých mám: 3 naj jesenné špeciality
Svätokrížske staré mamy vedeli, čo je dobré. Inšpirujte sa trojicou tradičných sezónnych receptov, overených rokmi aj ostrieľanými gazdinkami.
Návrat tekvicového prívarku
Tekvica, ten azda najjesenejší plod, sa vie premeniť na peknú dekoráciu, ale i chutnú večeru. Dá sa pripraviť na mnoho spôsobov od placiek, cez koláč až po kompót. V posledných rokoch si v moderných kuchyniach získava čím ďalej tým väčšiu obľubu tekvicová polievka. Zabúdať ale netreba ani na tradičný prívarok. Ten patril do jedálnička našich starých rodičov najmä vďaka svojej výdatnosti. Recept naň takmer každý stará mama vysype z rukáva.
- Očistenú a postrúhanú tekvicu popražíme na troche oleja, osolíme a podusíme. Takmer rozvarenú hmotu ešte dohladka rozmixujeme. Vtedy prichádza rad na korenenie a dochucovanie. Experimenty sa odporúčajú skôr ostrieľaným gazdinkám, obyčajné čierne korenie si ale s tekvicou rozumie a je vždy zárukou úspechu. Stále bublajúci prívarok zahustíme sladkou smotanou s múkou a keď dosiahneme žiadanú konzistenciu, môžeme plameň pod rozvoniavajúcim hrncom vypnúť. Prívarok sa ešte dochucuje octom a cukrom, práve pred pridaním cukru ale radšej ochutnajte. Tekvica je totiž sama dosť sladkastá.
,,My prívarok jedávame rovnako ako špenát, teda s volským okom a varenými zemiakmi. Vyzerá nevinne ale je veľmi sýty, keď je človek polohladný, postačí aj samotný s kúskom opečenej bagetky," pridáva tip Žiarčanka Monika (52).
Šípkový džem? Jedine domáci
Biele kvety na šípkových kroch nás vítajú na jar, plody plné vitamínov prichádzajú práve teraz. Na pultoch obchodov nájdete široký výber šípkových džemov, nič sa ale nevyrovná tomu domácemu. Ak teda viete, kde si tento jesenný poklad nazbierať, určite si nájdite čas a zaplňte špajzu zásobou džemu zo zázraku plného vitamínu C. Ak si necháte pár plodov i na vysušenie, prevoniate si neskôr zimné večery kyslastým šípkovým čajom.
- Príprava džemu je v zásade jednoduchá, trpezlivosť si ale vyžaduje dôsledné odstopkovanie, a vydlabávanie semienok z drobných plodov. Keď máme ale túto fázu za sebou, šípky umyjeme, poprekrajujeme na polovice a vo vode varíme domäka. Šípkové pyré potom zmiešame s nakrájanými jablkami a pridáme cukor a pomarančovú šťavu. Po krátkom približne trojminútovom varení môžeme horúcou zmesou začať plniť poháre.
,,Ja šípkový džem variť neviem, ale moja stará mama áno. To je niečo, čo by som si nikdy nekúpila v obchode, ani by mi to nenapadlo, ale keď si ten od starkej natriem na chlieb tak to je jedna báseň. Tento rok sa do toho už asi musím pustiť aj sama," hovorí Kristína (25).
Buď ho milujete, alebo nenávidíte
Ružičkový kel. Typická zelenina chladnejších mesiacov má svojich fanúšikov, ale i nevraživcov. V každom prípade, guľôčky ružičkového kelu majú v sebe množstvo látok, ktoré naše telo potrebuje pre zdravé fungovanie. Draslík pomáha telo vyčistiť od odpadových látok, vláknina podporí trávenie a vitamín B1 by mal byť naším spolubojovníkom proti stresu a únave. Šalát z kelu, ktorý pripravíte skutočne len za niekoľko minút, je skvelou prílohou k hlavnému jedlu.
- Guľôčky kelu očistíme, odstránime z nich poškodené vonkajšie listy a umyjeme. Potom zelené plody už len uvaríme domäkka v slanej vode a necháme odkvapkať. Na ochutenie postačí jednoduchá zálievka z oleja, octu, citrónovej šťavy a trochy korenia. Ak neviete akého, čierne nič nepokazí.
,,My zvykneme ružičky poprekrajovať a na panvici osmahnúť s trochou cesnaku a nadrobno nakrájanej šunky alebo moravského nárezu len ak na oleji," radí zlepšovák Žiarčanka Jana.
Foto: ilustračné